o_projektu_ekipa

Uganda 2016 je nov humanitarno – medicinski projekt, ki nadaljuje s 5 letno zgodovino odprav študentov medicine mariborske univerze v države podsaharske Afrike. Do sedaj so zdravstveno pomoč nudili dvakrat v Malaviju, 2010 (odprava-malavi2010.blogspot.com) in 2013 (facebook.com/malavi2013) in enkrat v Zambiji 2015 (zambija2015.si).

Tokrat smo se torej odločili za novo državo – Ugando. Naša odprava se bo začela junija 2016 in bo trajala 3 mesece. Odpravo sestavljamo štirje absolventi Medicinske fakultete Univerze v Mariboru in ena že diplomirana medicinka. Po šestih letih študija si želimo pridobljeno znanje uporabiti v praksi in hkrati pridobiti nova znanja in izkušnje. Smo energični, polni zagona in pripravljeni pomagati. Verjamemo, da ima vsak človek pravico do zdravstvene oskrbe. Zato želimo vsaj malo prispevati k izboljšanju razmer tudi tam, kjer medicinska oskrba ni sama po sebi umevna in kjer si otroci namesto novega tabličnega računalnika, želijo predvsem zdravja.

CILJI

Primarni cilji

– Osnovna zdravstvena oskrba lokalnega prebivalstva.
– Zmanjšanje izpostavljenosti nalezljivim boleznim z osveščanjem prebivalstva.
– Preskrba ambulante z zdravili in medicinskimi pripomočki.

Sekundarni cilji

– Pridobiti praktična znanja na področju tropske medicine.
– Praktično nadgraditi naše izvajanje malih kirurških posegov ter vodenja poroda
– Obravnava osnovnih okulističnih, dentalnih izzivov, infekcijskih in pediatričnih bolezni.

UGANDA – zanimivosti

– Domovina goril.
– Država otrok.
– Afriška banana republika.
– Zdravstvena politika v državi je ena izmed desetih najslabših na lestvici Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).
– 1 zdravnik na 10 000 prebivalcev. (EU 5,1 zdravnika/1.000 prebivalcev)
– Na 200 rojstev umre ena mati.

KAM TOČNO GREMO?

Klinika na otoku Bwama

Točna lokacija naše odprave je Klinika na otoku Bwama, ki se nahaja na jezeru Bunyonyi, zgrajena pod okriljem takrat še Sekcije za tropsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani in Edirise UK, humanitarne organizacije.

Sestavljata jo stavba z ambulantami, malo porodnišnico, laboratorijem, lekarno in bivalnim delom za člane odprave.
Vasica je od večjega mesta Kabale oddaljena 7 km in šteje okoli 500 prebivalcev.

Prebivalci nimajo pitne vode, elektrike in kanalizacije, zdravstvena oskrba pa je neredna.

Naša oskrba je namenjena prebivalcem vasi in njenega širšega, bolj nedostopnega območja na tako imenovanih “outreach-ih”. Za bolnike, ki jim naše znanje in zmožnosti ambulantnega zdravljenja ne bodo kos, pa bo poskrbljen prevoz do bolnišnice v Kampali.

KAKO LAHKO POMAGAM?

Na Vas se obračamo v upanju, da nam boste s finančno pomočjo, sanitetnim materialom, z zdravili ali drugimi medicinskimi pripomočki, pomagali k uresničitvi medicinsko – humanitarne odprave.

Skupaj bomo tako pomagali prebivalcem »afriškega bisera« in jim omogočili dostop do osnovne zdravstvene oskrbe.

V zahvalo za vašo pomoč bomo Vas ali Vaše podjetje navedli kot sponzorje ali donatorje v vseh promocijskih materialih, predstavitvah projekta v javnosti in medijih, na uradni spletni strani in blogu.

Vsa pridobljena sredstva bodo porabljena izključno za potrebe humanitarne odprave Uganda 2016 in so pod nadzorom Društva študentov medicine Maribor in Sekcije za tropsko medicino.

Hvala

Podporniki projekta:

     stm        mfmb        ukc         srcek

NAŠA EKIPA

Jure Potočnik

Jure Potočnik

Flegmatični modrooki fantič, ki je osvojil in očaral srca mnogih brhkih deklet po štajerski prestolnici. Po naravi je totalno netipičen Gorenjec in vedno pripravljen priskočiti na pomoč, čeprav to včasih traja dlje kot pričakovano. Večino prostega časa preživi ob klepetu s prijatelji ali na kakšnem dobrem koncertu.

Ana Bogataj

Ana Bogataj

Z nagajivimi očmi skritimi za poudarjenim okvirjem očal, Ana vedno poskrbi za dramatičnost trenutkov, ki tako postanejo med ekipnimi sestanki še toliko bolj zanimivi. Poleg tega pa je vedno v koraku z novostmi in tako idejni vodja projektov v sklopu odprave.

Jana Boškovič

Jana Boškovič

Ena izmed redkih Primork v Mariboru. Punca, ki vedno vse zrihta. Obvlada glasbeno sceno in petje v tercah, sklanja čisto narobe po idrijsko ter se obvezno in brez zadržkov smeji s tabo ali tebi. Kot predsednica zbora si je pridobila organizacijske sposobnosti, ki jih sedaj odlično uporablja pri vseh zadevah, ki se jih loti.

Tjaša Ribič

Tjaša Ribič

Tjaša je tista navihana Brežičanka, ki na vsakem koraku postreže z zabavnimi domislicami. Če ste slabe volje, vam toplo priporočamo druženje z njo. Njena igrivost in toplina vas bosta zagotovo očarali – ali pa vsaj njena pestra paleta zimskih čepic in kapic. :)

Bogdan Zdravković

Bogdan Zdravković

Vedno zadnji pride na žurko – in zadnji tudi gre. Več časa je v tujini, kot doma. Z raznimi dogodivščinami redno skrbi, da se vsi valjamo od smeha. 😀
Je zelo dejaven tudi izvenštudijsko, bogat je predvsem njegov prispevek za tutorski sistem na naši fakulteti.