Agandi!

Po dolgem poletu in hitrem prestopanju v Dohi smo v popoldanskih urah v torek prispeli v Kampalo. Prenočili smo na obrobju mesta v simpatičnem hostlu, kjer smo za večerjo dobili svoj prvi afriški obrok – špagete z bolonjsko omako »goat style« :).

Pristanek na letališču Entebbe

Pristanek na letališču Entebbe

Naslednji dan smo v jutranjih urah nadaljevali pot proti Kabali. Na poti smo bili deležni radovednih pogledov, banan kupljenih skozi okno, prepotenih hrbtov in skrbi za našo prtljago. Avtobus je devet ur noro poskakoval po ugandskih cestah, pogled skozi okno pa je ponujal plantaže banan, manga, veličastne afriške evkaliptuse in kopico stvari, ki jih potrebujete za opremo hiše – od kavčev in vrat iz mahagonija, do otroških pogradov. Vmes se je na avtobusu znašel tudi lokalni muzikant, ki je pel ob brenkanju na inštrument z eno samo struno – imena inštrumenta še nismo uspeli izvedeti. Pesem je ob času zvenela nekako takole : »Muzungu, give me money (belec, daj mi denar).« :)

Postbus je zakon!

Postbus je zakon!

 

Vse na enem mestu

Vse na enem mestu

V Kabalah nas je na glavnem postajališču pričakal Ronald, sicer prevajalec na kliniki, ki je znan po tem, da vedno »vse zrihta«. Nakupili smo SIM kartice, čistila v trgovini in skočili na krožnik kuhanih buč, riža in fižolove omake v bližnjo samopostrežno gostilnico. Pečenim jetrcam smo se tokrat raje izognili…

20160608_183425

Ronald (na sredini)

Tržnica v Kabalah je prava paša za oči. Stojnice se šibijo pod težo raznovrstnega tropskega sadja, malo manj tropske zelenjave in živobarvnih afriških oblek, za njimi pa stojijo trgovke, ki niso nič manj pisane. S svojo temno kožo, prijaznimi nasmehi in raznobarvnimi oblekami izgledajo čudovito. Prodajajo banane, različne vrste manga, avokada, ananasa, lubenice, pasijonke, ingver, jack fruit in še in še! Za ceno smo se morali malce pogajati, kot se za Afriko tudi spodobi. Do našega jezerca smo se nato vozili še 20 minut po prašni peščeni cesti, ko se nam je odprl pogled na jezero Bunyonyi. Sončna svetloba se je poigravala z jezersko vodo in učinek je bil veličasten. S čolničkom smo kmalu pripluli na otoček, v družbi ovčke in lokalnega župnika. Po pristanku na otoku Bwama kaj dosti nismo opravili, saj tu na ekvatorju sonce res hitro pade v vodo – ob 19ih je že trda tema.

DSCN3468

Vse za 2000 UGX/kg

 

Banda na čolnu

Banda na čolnu

 

Bwama HC III

Bwama HC III

Zadnja dva dneva ni kaj veliko povedati. Predvčerajšnjim smo čistili, včeraj smo pucali, danes pa peremo :). Hiško smo očedili do skoraj sterilnega, pomili okna, na soncu prekurili jogije in vzglavnike, preprali posodo, obesili mreže za komarje, usposobili t.i. WC (luknja v betonu) in tuš. Danes smo opravili prvo žehto – oprali smo vse bele halje in scrubse. Jezero je super za plavanje in umivanje. Temperaturo vode ocenjujemo na okoli 24 stopinj Celzija, tudi zrak je tam nekje. Torej ravno prijetno.

Peremo

Peremo

Luknja na počep

Luknja na počep

Naslednji teden se odpravljamo v bolnišnico v Kabale, kjer bomo čez teden poskušali videti čimveč različne patologije in ugotoviti, kdaj se splača bolnike napotiti in kdaj jih je bolje zadržati kar na otočku. Zdaj pa je čas za večerjo, Ana že praži zelenjavo… Se slišimo čez nekaj dni!

XOXO, Banda Uganda

Sončni zahod

Sončni zahod

This article has 2 comments

 1. Urša Krenk Reply

  Zelo lušten projekt, bravo! Me je veselilo danes spoznati tri izmed vas in se že veselim branja vaših dogodivščin!
  Ali imate v načrtu morda kakšne delavnice z lokalnimi vladnimi VHT-ji (village health teams)? Glede na to, da ima skoraj vsak HCIII nekaj zdravstvenih delavcev/prostovoljcev, bi bilo mogoče zanimivo kakšen “refresher” trening za njih organizirat.
  Uživajte! Urša

 2. Ana Bogataj Reply

  Hvala za izraženo podporo!
  Opravičujemo se za pozen odgovor vendar nam povezava do medmrežja kdaj pa kdaj malo zagode.
  Seveda planiramo obiske lokalnih skupnosti, šol in sirotišnic, vendar to počnemo v lastni režiji ob posvetovanju z zaposlenimi na Bwama HCIII. S kontakti nam pomaga koordinator Ronald, ki je z njimi v povezavi.
  V času odprave planiramo imeti vsaj 3 ti. outreach-e. Prvi bo naslednji teden pri pigmejcih.
  Več o tem pa v naslednjih zapisih na blogu.
  Hvala še enkrat in lp, BandaUganda

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja